Biographie


Tatiana de Rosnay est née le 28 septembre 1961, à Neuilly-sur-Seine. Son père est français d'origine russe, sa mère, anglaise. Elle se décrit comme étant "franglaise" et a été élevée à Boston et à Paris. Après des études littéraires en Angleterre, à l’Université de East Anglia, Tatiana a travaillé à Paris comme journaliste pour Vanity Fair, Psychologies, ELLE et le JDD.  

Tatiana de Rosnay a publié son premier roman, L'Appartement témoin, en 1992. Depuis, elle a publié une douzaine de livres dont Elle s'appelait Sarah, vendu à neuf millions d'exemplaires dans le monde et porté à l’écran par Gilles Paquet-Brenner en 2010. Quatre de ses romans sont en cours d’adaptation, Boomerang, Spirales, Moka et Le Voisin. Sa romancière préférée est Daphné du Maurier, dont elle a publié la biographie en mars 2015, Manderley For Ever, nominé pour le Goncourt de la Biographie 2015 et  gagnant du Prix de la Biographie d’Hossegor 2015.
Bilingue, Tatiana de Rosnay écrit  certains de ses  romans en anglais et d’autres en français. Ses livres sont traduits dans une quarantaine de pays et elle figure sur la liste des romanciers français le plus lus à l‘étranger, notamment aux Pays-Bas et aux USA. Ses thèmes de prédilection sont les secrets de famille et la mémoire des murs.
Elle vit en France avec sa famille. 

Bibliographie :
Manderley for ever, Albin Michel / EHO, 2015
Son Carnet rouge,  EHO, 2014, Livre de Poche, 2015
Café Lowendal et autres nouvelles, Le Livre de Poche, 2014
A L'encre russe, EHO 2013, Le Livre de Poche 2014
Spirales, Le Livre de Poche, 2013
Rose, EHO 2011, Le Livre de Poche 2012
Le coeur d’une autre, Le Livre de Poche 2011
Le voisin,  EHO 2010, Le Livre de Poche 2011
Boomerang, EHO 2009, Le Livre de Poche, 2010
La Mémoire des Murs, EHO 2008, Le Livre de Poche 2010
Elle s'appelait Sarah, EHO 2007, Le Livre de Poche 2008
Moka, Le Livre de Poche 2009
L’appartement témoin, 1992, Fayard, J'ai Lu 2010

 


Tatiana de Rosnay was born on September 28th, 1961 in the suburbs of Paris. She is of English, French and Russian descent.  Her father is French scientist Joël de Rosnay, her grandfather was painter Gaëtan de Rosnay.  Tatiana’s paternal great-grandmother was Russian actress Natalia Rachewskïa, director of the Leningrad Pushkin Theatre from 1925 to 1949. Tatiana’s mother is English, Stella Jebb, daughter of diplomat Gladwyn Jebb, and great-great-granddaughter of Isambard Kingdom Brunel, the British engineer. Tatiana is also the niece of historian Hugh Thomas.  Tatiana was raised in Paris and then in Boston, when her father taught at MIT in the 70’s. She moved to England in the early 80’s and obtained a Bachelor’s degree in English literature at the University of East Anglia, in Norwich. Returning to Paris in 1984, Tatiana became press attaché for Christie’s and then Paris Editor for Vanity Fair magazine till 1993. Since 1992, Tatiana has published 11 novels in France.  Sarah’s Key is her first novel written in her mother tongue, English. Sarah’s Key was published in 40 countries and has sold over nine million copies worldwide. Kristin Scott-Thomas stars in the movie adaptation by Gilles Paquet-Brenner (2010). Tatiana published A Secret Kept (also written directly in English) in September 2010 in the USA. (Called "Boomerang" in Europe, this book, written in English, is also an international besteller  published in 15 countries and movie rights have been sold.) She then published The House I loved, (in English, in 2012) which was also sold to  numerous countries. Her new book, The Other Story (A l'encre Russe), was published in 2013, and sold to ten countries. Her new book, Manderley for ever, a biography of Daphné du Maurier will be published in France in March 2015 and then in other countries. Tatiana is married and has two children. She lives in Paris with her family.

Books :
A Paris Affair (June 2015)
The Other Story (2014)
The House I Loved (2012)
A Secret Kept (2010)
Sarah's Key (2007)

Copyright © Tatiana de Rosnay.

Facebook Slider
Facebook Slider
high school diploma